CERITA TERHANGAT!!! ---> TERBAIK!!!

Terhangat ..

Isnin, 30 April 2012

Sejarah Hari Buruh | Selamat Menyambut Hari PekerjaAlhamdulilah setelah bercuti dua hari dan naik bekerja hari isnin kita akan menyambung cuti semula esok pada 1 Mei 2012 Sempena Hari Buruh @ Hari Pekerja.


Sesiapa tahu apa dan macam mana boleh datangnya hari buruh ini..????


Saya ada sedikit maklumat yang kita boleh kongsikan mengenai sejarah  Hari Buruh @ Hari Pekerja.

Hari Pekerja atau Hari Buruh adalah satu nama untuk pelbagai cuti tahunan yang diraikan pada 1 Mei (atau dalam permulaan bulan Mei). Akan tetapi sebenarnya hari ini disebut juga sebagai Hari Pekerja Antarabangsa, yang mana ia merupakan peringatan tentang kejayaan ekonomi dan sosial bagi pergerakan pekerja

Tarikh 1 Mei digunakan kerana pada tahun 1884,Persekutuan Persatuan Pekerja dan Buruh, yang diinspirasikan oleh kejayaan Parti Labour 1872 di Kanada, meminta lapan-jam waktu berkerja di Amerika Syarikat, dikuatkuasakan pada 1 Mei1886. Ini mengakibatkan mogok umum dan Mogok Haymarket tahun 1886, tetapi beransur-ansur juga di pejabat selama lapan-jam waktu bekerja.

Kepada yang nak mengetahu dengan lebih mendalam mengenai Hari Buruh @ Hari Pekerja boleh juga mendapatkan maklumat di sini...( Hari Pekerja Antarabangsa )


Kepada mereka yang bercuti esok boleh lah membuat aktiviti yang berfaedah bersama keluarga.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Cerita Sensasi Terkini ---> Terhangat dan sensasi!!!