CERITA TERHANGAT!!! ---> TERBAIK!!!

Terhangat ..

Ahad, 19 Jun 2011

Kesihatan I Awas..!! Jangan Mengadap Komputer Lebih 5 Jam Sehari. Mengapa..? Baca....!!!

Assalammualikum semua........malaysiascore hendak berkongsi satu artikel berkaitan kesihatan anda...apa yang hendak diceritakan oleh artikel ini...? Mari baca...!!!!

Kali ini sebuah portal menyiarkan dapatan kajian yang mendakwa seseorang yang menghabiskan waktu lebih daripada 5 jam sehari di depan komputer akan mengadapi masalah jantung dan menyebabkan mereka  mati lebih awal.

Punca utamanyanya ialah posisi duduk, terutamanya duduk bersandar, yang merupakan posisi umum ketika seseorang sedang bekerja menghadap komputer, bermain permainan video/komputer, ataupun ketika menonton televisyen.

Kajian tersebut dijalankan oleh Emmanuel Stamatakis dari University College London, Britain. Beliau melakukan penelitian terhadap lebih daripada 4.500 orang respondan yang berusia 35 tahun ke atas dan hasilnya diterbitkankan di Journal of the American College of Cardiology. Kajian ini menambah bukti-bukti yang terus terkumpul berkaitan risiko dan bahaya duduk dalam jangka masa yang lama.

“Orang yang menghabiskan waktu lebih daripada 4 jam berturut-turut sehari di depan komputer/televisyen memiliki peluang 125 peratus lebih tinggi mati akibat penyakit jantung berbanding dengan mereka yang hanya menghabiskan waktu kurang daripada 2 jam di depan komputer/televisyen,” kata Stamatakis, seperti yang disiarkan dalamExaminer, 20 April 2011.

Kajian juga mendapati posisi duduk menyebabkan penurunan 90 peratus lipoprotein lipase dan enzim jantung yang sihat. Pembengkakan dan masalah metabolisme yang disebabkan oleh ketidakatifan dalam waktu panjang juga menjadi sumber permasalahan.

Antara solusi yang dicadangkan bagi mereka yang terpaksa bekerja di depan komputer sepanjang hari, “Anda harus bangun setiap 20 minit dan berjalan kaki sejenak. Pergerakan itu akan mengurangkan masalah-masalah yang timbul daripada duduk yang lama  dan mungkin akan meningkatkan peluang anda untuk hidup lebih lama” kata Stamatakis. 

P/s: Sila ambil perhatian, jangan Mengadap Komputer Lebih 5 Jam Sehari. Jagalah kesihatan anda untuk keluarga tercinta....

23 ulasan:

  1. aku mengadap komputer 15 jam dalam satu hari

    BalasPadam
  2. huhu..bagus info nie..patut lah tahap kolestrol aku makin tinggi dan selalu sakit dada..huhu..dah nak mati rupanya

    BalasPadam
  3. wah... pasni kne krgkan ar ngadap lptop. pstu kne ngadap smbil berdiri plk ar.. hehe

    BalasPadam
  4. huii bahaya ni .. sampai ke 5 jam sehari tu entah ler

    BalasPadam
  5. freaky..bahaya tu..tp kesihatan penting untuk kita semua

    purple.. kena g chek tu...

    gee..cara duduk tu kena betulkan

    pb.. memang bahaya...kalu kurang 5 jam ok lg tu

    BalasPadam
  6. Bahaya...bahaya..sapa yang keje kena mengadap komputer tu kesian diaorang x ada pilihan..

    BalasPadam
  7. perkerjaan saya perlu mengadap komputer :/

    BalasPadam
  8. Betul tu. Terima kasih sebab mengingatkan kembali. ;D

    BalasPadam
  9. efa,ken...memang bahaya..tapi kena ikut cara yg disyorkan.
    oktant...sama2 kita semua kena ingat mengingati satu sama lain.kongsi ilmu mana yg patut.betul tak semua

    BalasPadam
  10. erk.. xnk sakit jantung..
    cmne nak kurang kan addicted kat laptop?? haaaa

    http://www.norfanil.com/2011/06/aku-bukan-seorang-yang-pandai.html

    BalasPadam
  11. pasni nak blogging smbil berdiri lak ar..hehehe...

    BalasPadam
  12. kalau programmer mcm aku ni cmna??.. bleh kta 24 jam mengadap computer...

    BalasPadam
  13. jalut & Mentrox..kalo nak mengadap komputer kena ikut car yg betul.
    soour...boleh juga, cubalah.
    Lynn...kenapa...???

    BalasPadam
  14. BIAQ BETOI!!!ish ish bahaya klau mcm ni..tpi trima kaseyyy atas peringatan anda..

    BalasPadam
  15. Rasanya aku menghadap komputer lebih 5 jam, thanks for this good info.

    BalasPadam
  16. bagusla info ni...aku duduk slalu duduk depan komputer dr kol 9 hingga 5

    BalasPadam
  17. alamak saya lebih 5 jam mengadap sebab dah memang kerja saya

    BalasPadam
  18. bagus jugak dpt info ni.....tapi mati ni kuasa Allah,kita ikhtiar saja untuk hindar resikonya...tapi selalu nya petuah bleh dpkai sbb telah diuji kebenarannya.

    BalasPadam
  19. 1 hari 8 jam keje mengadap computer. nk buat mcm mne?. setiap 2 jam keluar ambik angin. tu je yg temampu.. hehe

    BalasPadam
  20. aku mengadap 24 jam satu hari *_*

    BalasPadam
  21. terus gimana cara mensisatinya gar terhindar dari penyakit ini

    BalasPadam

Cerita Sensasi Terkini ---> Terhangat dan sensasi!!!