CERITA TERHANGAT!!! ---> TERBAIK!!!

Terhangat ..

Sabtu, 1 Mac 2014

Nissan Almera sering rosak ??????

Assalammualaikum dan salam sejahtera...

Ketika sibuk membaca facebook...saya terpandang satu mesej yang sungguh menari untuk dikongsikan kepada pembaca blog malaysiascore tentang satu isu yang akan membuatkan manusia marah.

Ini gambar yang saya amik dari sumbangan Oh Media dari paparan facebook saya.



Dari mesej pada gambar ini menunjukan kereta buatan Jepun iaitu Nissan Almera sering rosak dan masalah kerosakan masih tidak dapat dibaiki sehingga kin. Kerosakan sebanyak 6 kali telah terjadi pada nissan almera ini dari 27 disember 2012 hingga 12 januari 2013.


Pada pandangan  semua pembaca, apa yang baik dan buruk tentang masalah kerosakan kereta baru ini. tak kiralah buatan negara mana.

Tapi bila masalah pada buatan kereta Malaysia sering sahaja kita dengan tentang rungutan-rungutan daripada pembeli.

Jom kita bincangkan......

65 ulasan:

  1. Baru ke lama ke keluaran import ke tempatan ke kalau dia nk rosak, dia rosak jugak..huhu..betul x abam pizal?

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu.aku sokong!!!!!!!!!!

      Padam
  2. Kereta kalau nak rosak,x kira baru atau buruk.Impot atau local,semenya bergantung pada nasib dan cara pemakaiannya.RM mahalpun,berlambak yg tersadai kat tepi jalan.Cuma,kita sebagai pengguna,jgnlah over sangat nak perlekehkan barangan tempatan,mentang2 keupayaan kita lebih,apa salahnya pakai barangan tempatan.Kalau dah rosak jugak,baiklah guna yg local.....

    BalasPadam
  3. Risau jugak sebab baru beli Almera. Lepas tu rakan sejawat complain dia punya bateri rosak selepas 1 tahun dan seorang lagi kata air cons. coilnya bocor lepas 1 tahun lebih. Bila bawa ke bengkel dia org katan tak ada stok, perlu tunggu 3 bulan. Kawan I tu bising sampai atas dapat jugak seleas dua hari. Nampaknya kita perlu desak jugak kalau tak kena buli.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kereta i pon same bau guna sebulan ari tu break bunyi kuat....nei pulak lum 3 tahun baring problem....bila report pusat servis byk sgt alasan....mcm puaka...masa promosi suruh kita beli mcm2 janji manis...bila ada masalah byk alasan...pembuli rakyat

      Padam
    2. Saya pun ada masalah bearing rosak....di belakang bunyi kuat.....nasib baik ada waranty lagi waktu tu

      Padam
  4. nissan almera ni kalau rosak baik jual je..nanti kita pulak yg kena belanja banyak kos maintenance....

    BalasPadam
  5. baik beli kereta perodua bezza,proton saga atau proton persona.sama je sedan.....

    BalasPadam
  6. Nasihat saya,jangan beli nissan almera...Saya baru setahun pakai dah 4 kali tukar bearing..dryshaft sekali...Semoga anda tidak menyesal mcm sy...ni bukan masalah main2...Bayangkan kalau dah abis waranty?kos menghantar,kos cuti tanpa gaji,kos pegi balik naik uber/grab,sndri kira...bile campur setahun bole bayar roadtax ngn insuran woo...nissan hanya mampu ckp,ini kes pertama,padahal dlm google dah berlambak..tanpa ade kereta gantian semasa servis,perkhidmatan menghantar dlm jarak yg bersesuaian,nissan lgsung tak memikirkan tentang pembeli almera..adakah patut pembeli almera bersatu utk viralkan perkara ini dan bangkit utk menjatuhkan jenama almera..mungkin akan jadi pengajaran berguna utk pihak nissan...stresss sgt

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selama pakai kancil tkpnah plak masalah bearing dan kipas aircond bagai...bile upgrade nissan almera tktau plak rupenya downgrade..Kete yg sebesar almera tidak dicipta utk bawa penumpang dan barang di bonet,hanya utk sorg pemandu sahaja...Alasan staf nissan ckp "mungkin abang bawak barang banyak sgt kot," dokumen tender tanpa penumpang berat mane je pun...

      Padam
    2. almera saya pun masalah bearing 4 biji dan acon juga masalah. foreman kata ini perangai almera. bukan seorang dia jumpa yg bagini. dia jumpa masalah yg sama.

      Padam
    3. Betul mekanik saya pon ckp bdnda yg same....almera masalah bering.
      Kpd yg nak beli kereta jgn beli Almera ler....saya klu tau jadi mcm nei saya pon tak kan beli.....kereta baru dah rosak bering ape cite...

      Padam
  7. Bile masuk kali ke 3..masalah yg sama...boleh dikatakan bukan nasib.

    BalasPadam
  8. Kereta almera saya beli pada Mar'16, cooling coil pula leaking pada Apr'17 selepas 13bulan saya pakainya.. Masalah yang sama berlaku lagi 18hb Nov'18. Tension betol saya dgn kereta keadaan macam ni.. Ingatkan kereta buatan Jepun berkualiti sikit.

    BalasPadam
  9. Ade siapa2 pernah kena masalah bunyi belting nissan almera?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sllu jgk dergar,pening kepala nak memikir..

      Padam
    2. tukar belt baru senyap jap jer pas tu bunyi balik

      Padam
    3. Same belt kereta almera saya pon bunyi nyaring bika mula stard...mcm kereta dah 10 tahun guna. sakit ati betul

      Padam
  10. aircond n bearing mcm cibai

    BalasPadam
  11. menyesal pulak beli almera bile ramai ckp slalu problem.. better ambik toyota vios ... huhhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul
      Sy slh seorang pmndu plancong di Langkawi
      Almera keta pling truk yg pnh sy bwk.. Maaf tp ni hakikat
      Vios mmmg trbaikkkkk stakat ni xdk mslh mcm2 sgt
      Calakoi btoi

      Padam
    2. Vios trbaik..dh pkai 8 thn

      Padam
  12. Almera sy tersentap sentap bila bawa.. Ada masalah ape yer?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yg tu masalah "ignition coil" dia akan bunyi mcm terbatuk2....tukar ignition coil selesai masalah

      Padam
  13. Almera saya pun sama... bawa laju lebih 100km/h sikit dah tak stable... bearing tayar, kipas aircond, kuat kuat masa tekan pedal minyak(sebelum gerak)... macam2 la masalah, menyesal pulak beli almera.

    BalasPadam
  14. Ramai yang bagi review nisan almera tak ok.. Urmm baru ingat nak beli sebab loan paling senang adalah kereta nisan almera...

    BalasPadam
    Balasan
    1. jgn beli almera...nanti sakit ati sakit poket....bila ada masalah pon pusat servis byk alasan......1 2 tahun dah buat hal...

      Padam
  15. Sy pengguna nissan almera tahun 2015..alhamdulillah setakat ni problem hanya tukar fan radiator saje 1 kali..yg lain² xde mslh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tuan guna almera spec ape ye?

      Padam
    2. Alhamdulillah..sy pkai dr 2014..just tkr motor fan n bearing blkg kiri n kanan..

      Padam
    3. Saya pakai dah 7 tahun nissan almera 1.5 dr 2014.takde masalah pun.Servis on time.ulang alik 300 km lebih.Ada kereta kena simpan duit lebih untuk sakit pening..pastu kne belajar paham2 kan alat ganti..yg mana boleh cari murah cari sendiri.pg kedai tinggal upah pasang je.Pandai2 jimat cermat buat maintenance.

      Padam
  16. saya punya kereta keluar simbol PS tu sekejap keluar sekejap tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh saya tahu simbol PS tu fungsi dia untuk apa?

      Padam
  17. Saya nak tanya ada tak sapa2 disini yang ada masaalah gearbox pada almera. Td pergi service kereta, mereka kata gearbox rosak. Kalau nak tukar kena 3k++.saya baru pakai 4 thun millage pun baru 48km.service selalu on time.betul ka harga 3k++.tolong bantu saya, saya perempuan x tahu sangat pasai kereta ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mcmmana nak tahu kalau gearbox rosak ye?

      Padam
  18. Saya pakai nissan almera 6 tahun under warranty saya tukar fan bearing lepas habis warranty semua saya bearing tayar 3 biji

    BalasPadam
  19. Kos repair lagi mahal dari myvi

    BalasPadam
  20. Setakat ni sy guna nissan almera nismo 2015 xde masalah yg berat klau nak tuka barang ganti pastikan bengkel yg betul2 tahu buat dan jgan genekan barang ganti yg terlalu murah sbb zaman skrang barangan ganti yg x berkuality banyak kat pasaran. Minyak itam kene jage sbaiknye sblum ckup KM dah tuka sbb almera bukan gune taiming bell tp gune taiming chain dalam enjin klau x jge minyak itam enjin lame2 jdi bising sbb taiming chain yg makin haus atau rosak nak kene tuka. Minyak giarbox kene rajin amik tahu stiap kali tuka minyak itam jenguk2 la skali bukan susah pon nak cek minyak berkurangan ke atau patut kene tuka ke ngantung dgn keadaan. Ni bila dah rosak kate barang x bagus la apela sebenanye punce dri diri kite sendiri x kire ape2 kenderaan pon baik kereta atau pon motosikal klau kite x ambil berat pade harte kite sendiri memang mudah kene masalah pade kenderaan kite.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Almera pon brg loyah juga kot...sbb tu byk masalah. klu betul brg jepun mesti tahan...

      Padam
  21. Sbulan skali rosak.. Bulan pertama coil plug.. Bulan kedua condenser ngan expension valve kena tukar.. Bulan ni motor kipas pulak... Pishanggg

    BalasPadam
  22. saya dah pakai 6 tahun almera.tgh waranti 2 biji bearing dah tukar..baru 100k lebih km..cooling coil prblm..dekat 200k km compressor plak kong,plug xblh pki stndard,pki iridium(kete senggut),bering kipas radiator rosak..nasihat sy nk pki stnby duit bering ngn compressor aircond..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Brapa harga kalau repair bering dan conpressor aircond

      Padam
    2. Aku dah beribu habis dengan almera ni..tiap² tahun bearing 4² tayar problem mcm tukar baju raya..motor kipas radiator penah tukar..condenser aircond pernah bocor..brake berbunyi mcm brake lorry..nak trade in tak laku pulak itu..tahun ni saja dekat 2K habis layan rosak dia..tak termasuk maintainance..aku harap pada sesiapa nak beli model ni..baik ko lupakan lah. .. model kereta jepun paling teruk pernah aku pakai...

      Padam
  23. pki almera 2015..under warranty bearing problm..econ x sejok..radio xde signal..yg sakit ati econ tu dia tambah gas je.. abis warranty trus rosak econ tu..thn ni bearing rosak lg..bru td coil plug pulakkk..

    BalasPadam
  24. Setakat ni nissan almera yg saya pandu..masih ok..cuma handling agak ringan bila memecut 140km

    BalasPadam
  25. Pendapat saya nissan almera this ok...body besar..tapi cc kecik..

    BalasPadam
  26. Kena hantar ke bengkel yg faham tentang nissan almera tak bole bengkel sembarangan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada cdgn bngkel mna yg tuan2 familiar area penang or kedah..

      Padam
  27. Baru ingat nak beli almera 2016. Use car jual 34k otr. Baca review sini buat saya mula berfikir apakah patut saya beli.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama dgn sy. Br tgk tgk td used car..34k..ehh tk jd blik..nsb gogel dlu..

      Padam
  28. Baru nk Beli nissan Almeera 2013 full spet inpul.dgr mcm ni kena fikir blk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah. Terfikir gak nak beli. Dapat review gini pulakk . Hmm

      Padam
  29. Saya pn igt nk beli almera jgk.tp 85% komen ni mcm xbagus je.pospone la dulu..tgk kete lain la plk.tq u all

    BalasPadam
  30. Sy pon igt nk beli used cr almera ni range 30k jugak laa, tp tgk review, xtau mcm mna tuan sebelum tu jga keta mcm mna..huhu.. nak beli ke tak eh? Klau problem bearing tu mcm boleh tolerate lg. Tp engine dia xde masalah kut kan? Mohon pencerahan

    BalasPadam
  31. aduhhh dah terbeli used car����

    BalasPadam
  32. nasib xbeli lagi....XXXXXXXjadi

    BalasPadam
  33. Sy dapat offer nissan Almera tahun 2018 yg Baru...utk habiskan stock....harga 44,888...sebulan byr 560.... Down payment 500 ...nak beli ke Tak ...apa pendapat

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy pon sama dpt offer sama, tp tgk review terus termenung huhu

      Padam
  34. sy guna pakai almera 2013 impul full spec..sofar alhamdulilah sy puas dgn kereta ni, permanduan sedap dan sy setiap minggu ulang alik dari shah alam ke kuantan dan speed mentain 170 ke 190km/h ...enjin sgt memuaskan cuma masalah bearing, coilplug dan aircond..ini je yg pening sikit..tp lepas pakai coilplug ori + iridium plug setle masalah tu..dah 3 tahun sejak tukar ok..cuma bearing dgn aircond saja xleh nak setle..aircond org kata kena modi sikit buat bypass, masih tgh study pasal tu...sekian

    BalasPadam
  35. berapa kos tukar bearing belakang????

    BalasPadam

Cerita Sensasi Terkini ---> Terhangat dan sensasi!!!