CERITA TERHANGAT!!! ---> TERBAIK!!!

Terhangat ..

Jumaat, 5 Ogos 2011

Salam Jumaat Untuk Semua.....

Assalammualaikum.........

Hari ini sudah 5 hari kita semua berpuasa di bulan ramadhan dan hari ini merupakan peghulu segala hari iaitu hari jumaat...kepada lelaki-lelaki jangan lupa tanggungjawap kita sebagai orang islam dalam menunaikan solat jumaat tidak kira di mana anda berada.

Apa yang hendak saya sampaikan hari ini adalah kelebihan pada hari jumaat.


Terdapat 6 kelebihan Jumaat yang saya senaraikan. Semoga Jumaat kali ini menjadikan kita dapat sedikit shafaat tentang sedikit ilmu yang hendak saya kongsikan kepada anda semua.
1Berlakunya hari kiamat.
 Ya, Jumaat merupakan hari yang selalu dikaitkan dengan berlakunya hari kiamat. Dalam suatu hadis riwayat Muslim, Nabi SAW ada menyebut bahawa, “Pada hari Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”
 2. Nabi Adam diciptakan dan dia juga disingkirkan dari syurga.
 Hari Jumaat memang istimewa. Hari ini nabi Adam diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga.
Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”
 3. Penghulu segala hari.
 Saya suka sebut Jumaat ni indah. KERANA Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana agama kita sendiri yang meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain.
Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”
 4. Selamat dari fitnah kubur bagi yang mati pada hari Jumaat.
 Menurut Nabi SAW, “Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah  daripada fitnah kubur.”
Jadi, sama-samalah kita berdoa moga-moga Allah memilih kita di kalangan manusia-manusia yang diberikan kelebihan oleh Allah ini.
 5. Kebaikan dengan memotong kuku.
 Peliharalah kebersihan anda. Kalau boleh, Jumaat ni bagi lebih-lebih lagi. Mana yang dah lama tak potong rambut, maka potonglah. Biar nampak kemas. Kalau kuku dah rasa mula nak panjang, hah potonglah.
Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”
 6. Makbulnya doa di antara dua khutbah.
 Yang ini pun kita dah selalu dengar. Daripada zaman sekolah lagi mungkin ramai yang telah diberitahu akan perkara ini. Baca doa ketika imam sedang duduk antara dua khutbah selalunya makbul doanya tu. Ya, kan?
Banyak ulamak yang berpendapat bahawa makbulnya doa yang dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua.
Ini berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah yang bermaksud, “Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.” Dan rasulullah menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.
Abi burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa Rasulullah pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan.

p/s Sempena bulan ramadhan ini kita hendaklah memperbanyakkan amalan-amalan yang baik agar kita terus dilindungi oleh allah. 
Semoga ada salah dan silap harap dimaafkan..bukannya apa, ini juga peringatan untuk diri saya sendiri dan saya bukan seorang yang benar-benar sempurna masih ada kekurangan dan kelemahan. Harap maklum....

7 ulasan:

 1. salam kepada semua kawna-ku..thanks atas perkongsian ini..

  BalasPadam
 2. salam jumaat juga ..bagus pesan memesan gini

  BalasPadam
 3. salam ahad..hehehe..sbb sy baca hari ahad..

  jemput singgah sini SEGMEN PERTAMA EDDY SYROL

  BalasPadam
 4. pbee...tq,ini pun untuk peringatan sy juga.
  edry...tak kilah lah hari apa,yg penting kita semua dapat manfaat dan sedikit ilmu. betul tak

  BalasPadam

Cerita Sensasi Terkini ---> Terhangat dan sensasi!!!