CERITA TERHANGAT!!! ---> TERBAIK!!!

Terhangat ..

Sabtu, 13 Ogos 2011

Orang Emas | Saya Tak Tahu Ini Salah....???

Orang Emas.....
DITAHAN...’orang emas’ yang mengenakan bayaran RM2 setiap kali gambarnya dirakam ditahan penguat kuasa JKM di Jalan Bukit Bintang, kelmarin.
DITAHAN...’orang emas’ yang mengenakan bayaran RM2 setiap kali gambarnya dirakam ditahan penguat kuasa JKM di Jalan Bukit Bintang, kelmarin.
 “Saya tak tahu langsung pekerjaan yang saya buat ini sebenarnya salah. Kalau saya tahu, saya tak akan ambil risiko untuk melakukan kerja ini,” kata ‘orang emas’ yang ditahan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Wilayah Persekutuan dalam satu operasi di Bukit Bintang, di sini, jam 9 malam kelmarin.


Dia yang mahu dikenali sebagai Elvis, 42, berkata menjadi ‘orang emas’ atau ‘Gold Man’ adalah sumber rezekinya dan pendapatan diperoleh agak memuaskan serta mampu menampung isteri dan dua anak berusia dua bulan dan tiga tahun yang tinggal di Ipoh, Perak. “Saya diberi jaminan oleh rakan bahawa pekerjaan ini tidak salah dan pihak berkuasa tidak akan mengganggu serta dijanjikan pulangan pendapatan dengan sekelip mata.


“Tanpa berfikir panjang, saya membeli tiket ke Kuala Lumpur seminggu lalu. Ini hari keempat saya bekerja sebagai Gold Man. Tidak sangka akan ditahan pihak berkuasa,” katanya.Elvis berkata, kini dia risau memikirkan nasib isteri dan anaknya jika kesalahan yang dilakukan akan menyebabkannya didakwa serta ditahan dalam tempoh yang agak lama.


“Saya buntu memikirkan nasib isteri dan anak yang masih kecil, bagaimana isteri akan mencari wang untuk menampung kehidupan mereka kerana selama ini dia tidak pernah bekerja,” katanya.Katanya, sepanjang empat hari melakukan pekerjaan itu dia mampu memperoleh pendapatan antara RM100 dan RM200 dalam sehari.
Apa yang dilakukannya hanyalah berdiri dengan meletakkan satu tin kosong dan mengharap simpati orang ramai memasukkan duit bagi membolehkannya membuat pelbagai gaya sambil orang ramai merakam gambar bersamanya.


Elvis berkata, selepas mengetahui apa dilakukannya menyalahi undang-undang dia menyesal dan akan lebih berhati-hati memilih pekerjaan pada masa hadapan. 

Sementara itu, Ketua Bahagian Warga Tua dan Keluarga JKM Wilayah Persekutuan, Mujah Hamat berkata, kegiatan Elvis yang meraih simpati agar diberikan sumbangan kewangan dianggap sebagai mengemis.

Sumber : hmetro

p/s Sebenarnya orang emas merupakan salah satu tarikan yang ada. Tapi tak ada ke permit ataupun lesen untuk orang emas..membuat pertunjukan...???


7 ulasan:

 1. adeh! mcm2 plak.. dr penceritaan dye mmg mcm xtaw mende jer.. sian plak jd..

  BalasPadam
 2. Bagaimana dengan orang 'tak ada penglihatan' bermain muzik di tempat2 tertentu.

  BalasPadam
 3. cik Diana...tu lah...patut ker Org mcm gold man kena dapatkan lesen agaknya.

  kunang2...erm betul jugak tu....satu pertayaan yg bagus...orang oku tak kena sebab dia kan orang kurang upaya. Tp kena lah adil yerk tak

  BalasPadam
 4. tu keje yang mampu dilakukan kenapa nk tahan rezeki orang bukan dia mengemis pun orang snap pic orang bayar...bukan duduk tunggu hasil dari orang bagi...dunia2

  kesian pulak rasanya

  BalasPadam
 5. la..ciannye die... die nak mencari rezeki halal,bukan merompak/menyamun..huu..ciann

  BalasPadam
 6. nak carik duit pon manyak susah..bukannya dapat 10 juta pon..tak perlu la nak daftar2 ni..hehe

  BalasPadam
 7. satu malam blah dapt rm 200..Wa pon nk gak kerja cmtu!!

  BalasPadam

Cerita Sensasi Terkini ---> Terhangat dan sensasi!!!