CERITA TERHANGAT!!! ---> TERBAIK!!!

Terhangat ..

Khamis, 7 Julai 2011

Latihan kawal demo: 'Bersurailah kamu kalau tidak kami tembak'

Latihan kawal demo: 'Bersurailah kamu kalau tidak kami tembak'
Kain Rentang yang bertulis Bersurailah Kamu Kalau Tidak Kami Tembak
Pihak berkuasa memperhebatkan tekanan ke atas kumpulan yang bercadang menyertai perhimpunan atau demonstrasi dengan mempamerkan layanan yang bakal menanti mereka jika menyertai perhimpunan 'HARAM' 9 Julai ini.
Antara yang paling menonjol semasa demonstrasi Ketenteraman Awam sempena Eksesais Bersatu Aman 2/2011 di antara Angkatan Tentera Malaysia dan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) di Kem Sungai Besi di Kuala Lumpur adalah sehelai kain rentang yang memberi amaran kepada orang ramai supaya bersurai jika tidak mahu ditembak.


“Bersurailah kamu kalau tidak kami tembak” - tertera di kain rentang itu yang turut memuatkan maksud yang sama dalam tulisan Jawi, Cina dan Tamil. 

Latihan itu melibatkan kekuatan 120 anggota Batalion 25 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) dan 120 anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) serta lintas hormat pesawat dari Pasukan Unit Tentera Darat (PUTD) dan Unit Udara PDRM.

Ia bertujuan membuktikan kecekapan polis dan tentera menangani sebarang kemungkinan termasuk mengendalikan perhimpunan haram disiarkan di akhbar arus perdana, termasuk Utusan Malaysia.


Semalam, Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Salleh Mat Rashid berkata polis akan bekerjasama dengan tentera untuk menghadapi kemungkinan berlaku sebarang kejadian tidak diingini pada perhimpunan yang dirancang pada Sabtu ini.

"Kita akan tengok, kalau diperlukan kita akan panggil ATM untuk membantu bagi menjaga ketenteraman awam," katanya.


Bagaimanapun katanya, latihan bersama itu tidak ada kaitan langsung latihan berkenaan sebaliknya diadakan bagi menghargai Anugerah Inovasi Perdana Menteri 2011, yang diterima oleh polis dan tentera.

Selepas ketegangan beberapa minggu sehingga menyaksikan 200 orang termasuk wakil rakyat Pakatan ditangkap kerana menyokong perhimpunan itu, BERSIH akhirnya akur supaya perhimpunan itu dipindahkan ke sebuah stadium.

Keputusan dibuat selepas pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara yang mencemar duli berjumpa dengan pengerusi BERSIH Datuk S Ambiga, Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan pengerusi Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin, semalam meskipun kerajaan mengisytiharkan BERSIH sebagai pertubuhan haram.


Sumber : malaysiakini.com

3 ulasan:

 1. jangan la dibuat perhimpunan nie..akan kucar kacir negara adalah la...masa nie la negara2 yahudi dok usha nak ambik kesempatan

  BalasPadam
 2. KAYRUL...KERAJAAN yang takut sebenarnya...perhimpunan nie nak wat kat stadium pun dia tak benarkan, dulu suruh wat kat stadium,cakap berbelit2. kalo tak bagi, terus tak payah bagi.kan senang ....tak adalah org asik tunggu jawapan.

  BalasPadam
 3. banyak muka melayu jer dok menjerit2
  'org lain' pi cari duit. duit dah banyak takyah pening pale

  BalasPadam

Cerita Sensasi Terkini ---> Terhangat dan sensasi!!!