CERITA TERHANGAT!!! ---> TERBAIK!!!

Terhangat ..

Selasa, 26 Julai 2011

Denda RM3,000 ponteng puasa

Assalammualaikum...
Salam Ramadhan
Masa telah hampir kita akan berpuasa di bulan ramadhan....jadi marilah kita bersedia dengan segala amalan dan cabaran supaya dapat meningkatkan pahala kita semua...di sini saya ingin mengingatkan kaki ponteng puasa, denda maksimum jika didapati makan didepan orang ramai. Jika didapati bersalah anda akan didenda.

Denda RM3,000 ponteng puasa

Bulan Ramadhan

Umat Islam yang ditangkap oleh penguat kuasa Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) atas kesalahan tidak berpuasa pada Ramadan ini boleh dituduh hina Islam dan bakal berhadapan dengan hukuman lebih berat. 
Ketua Bahagian Penguat Kuasa JAIP, Raffli Abdul Malek berkata, mengikut kesalahan di bawah Seksyen 170 Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang, mereka yang ditangkap kerana tidak berpuasa boleh didenda maksimum RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali kerana menghina Islam.
Katanya, hukuman melalui Seksyen 137 dan Seksyen 170 terhadap kaki ponteng puasa itu perlu untuk memastikan kesalahan tersebut tidak dilakukan sesuka hati kerana ia mencemar maruah kesucian Islam. 
"Tindakan lebih berat berbanding sebelum ini turut dikenakan terhadap peniaga yang menjual makanan kepada mereka yang tidak puasa," katanya di sini semalam.
Tambah beliau, sebelum ini orang Islam yang disabit kesalahan tidak berpuasa Ramadan didenda maksimum RM500 atau tiga bulan penjara atau kedua-duanya sekali, manakala penjual makanan pula berdepan hukuman denda tidak lebih RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-dua mengikut Seksyen 137 enakmen sama.

3 ulasan:

  1. tu baru hukum dunia. hukum akhirat. ha.

    sedar2lah mnusia. huhu

    BalasPadam
  2. en Ji...betul tu...azab akhirat lagi lah teruk

    BalasPadam

Cerita Sensasi Terkini ---> Terhangat dan sensasi!!!